Proteiny z mléka:

  • jsou rychle vstřebatelné
  • vyrábějí se ze syrovátky – syrovátka dodává tělu důležité živiny, vitamíny a bílkoviny
  • jsou bohaté na BCAA, (které přispívají růstu svalů nebo redukci hmotnosti, zlepší váš výkon a oddálí nástup únavy) a hlavně na leucin, (který pomáhá při úbytku tuku, podporuje regeneraci svalstva, stabilizuje cukr v krvi)
  • existují 3 typy syrovátkových proteinů – SYROVÁTKOVÝ KONCENTRÁT
                  • obsahuje 35 – 89% bílkovin
                  • označení – WPC 80
                  • je nejlevnější a nejchutnější
                  • vyrábí se procesem filtrace
                  • vhodný pro začátečníky

                        – SYROVÁTKOVÝ IZOLÁT

                  • má více než 90% bílkovin
                  • má nízký podíl sacharidů a tuků
                  • obsahuje málo nebo žádnou laktózu
                  • vyrábí se procesem mikrofiltrace

                                  – SYROVÁTKOVÝ HYDROLYZÁT

                  • je nejkvalitnější ze syrovátkových proteinů
                  • obsahuje enzymaticky předtrávené aminokyseliny (štěpení bílkovin)
                  • extrémně rychle se vstřebává
                  • je vhodný jako předtréninkový protein
                  • má více než 90% bílkovin
                  • vyrábí se procesem hydrolýzy
  • MICELÁRNÍ KASEIN

– známý jako noční protein

– vstřebává se postupně 6 – 7 hodin

– vhodný jako protein během dne a večer

Vaječný protein nebo egg albumin:

  • vyrábí se z vaječných bílků
  • obsahuje 9 esenciálním aminokyselin (esenciální jsou ty, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Aminokyseliny jsou složky, které tvoří proteiny (bílkoviny) v těle a jsou nezbytné pro naše svaly, metabolismus a celý imunitní systém)
  • je bohatý na leucin
  • vhodný jako protein během dne

 

Hovězí protein nebo beef protein:

  • vyrábí se z hovězího masa
  • je dobrým zdrojem BCAA a kreatinu (kreatin výrazně lepší výkon, vytrvalost a výbušnost při intenzivní fyzické aktivitě. Kreatin v těle během cvičení rychle produkuje energii a díky tomu zvládnete trénovat tvrději. Je také známý pro své účinky na růst svalové hmoty a síly)
  • obsahuje železo a vitamín B
  • je vhodný jako protein ráno, před a po tréninku

 

Rostlinné proteiny:

– SÓJOVÝ PROTEIN

▪ komplexní zdroj proteinu

▪ má vyšší podíl glutaminu, BCAA a argininu (relaxace buněk tvořících krevní cévy, regulace krevního tlaku)

▪ podporuje zdravou hladinu cholesterolu

▪ podporuje metabolismus

▪ rychle se vstřebává

– HRACHOVÝ PROTEIN NEBO PEA PROTEIN

▪ vyrábí se ze žlutého hrachu

▪ obsahuje hodně vlákniny

▪ má 8 z 9 esenciálních aminokyselin

▪ je lehce stravitelný a hypoalergenní

– RÝŽOVÝ PROTEIN

▪ je vyroben z hnědé rýže

▪ není však komplexním proteinem

▪ je hypoalergenní a dobře stravitelný

– KONOPNÝ PROTEIN

▪ pochází z konopných semínek

▪ je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin

▪ není však komplexním proteinem

▪ je rychle stravitelný

 

 

Více složkový protein:

  • vyrábí se ze směsi několika typů proteinů
  • je to všestranný zdroj bílkovin